10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Share This Post

Κάποιες σκέψεις έπειτα απο τη συμμετοχή μου ως παρατηρητης – μόλις μια φορά έχω προσκληθεί να μιλήσω – προηγούνται οι σπόνσορες και οι γνωστοί άγνωστοι που τα βλέπουν πάντα όλα ωραία – στο 10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικου Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων ομιλιών και παρουσιάσεων συζήτηση έγινε για τα πρώτα αποτελέσματα της Αξιολόγησης του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου των εισηγμένων επιχειρήσεων ένα έργο το οποίο τρέξαμε με την εταιρεία μου σε πλήθος επιχειρήσεων! Φαίνεται ότι παρά τους νόμους που εισάγονται με ιδιαίτερα μεγάλη αυστηρότητα στη χώρα  μας η Ελληνική Επιχείρηση θα βρει πάντα τον τρόπο να συμμορφωθεί κατά τον τύπο και όχι την ουσία!

Τα περισσότερα απο αυτά που απαιτούνταν χτίστηκαν απλα και μόνο για να περάσουν την αξιολόγηση εκείνη τη στιγμή ακόμα και στις μεγάλες εταιρείες. Σε ενα κανονικό περιβάλλον αφήνεις λιγο χρόνο να εφαρμοστούν και να ωριμασουν οι κανονισμοί, πολιτικές και διαδικασίες και μετά αξιολογείς! Εδώ είχαμε απο τη μια τις εταιρείες να θέλουν να κάνουν απλα tick the box και απο την αλλη τις περισσοτερες μεγαλες ελεγκτικές εταιρειες περαν της προσπάθειας καπηλειας των Αξιολογήσεων αυτων και με την ανοχή των ιδιων των επιχειρήσεων να πουλανε καθε περιττό και συμπληρωματικό εργο που μπορούσε να φανταστεί κανείς οπως την αξιολογηση του πλαισιου εταιρικης διακυβερνησης που ουτως η αλλως θα την έκαναν μεσα απο την αξιολογηση του συστηματος εσωτερικου ελεγχου δινοντας παντου και χωρις να εχουν προβει σε εκτεταμενες αναλυτικες αξιολογησεις καθαρη γνωμη για να ειναι ευχαριστημενος ο πελατης!
Εξαιρετικη η παρεμβαση του Προεδρου της ΕΛΤΕ κ. Γιαννοπουλου που τονισε οτι ερχονται ελεγχοι για ολες αυτες τις εταιρειες που μοιρασαν καθαρες γνωμες μη εχοντας στο μυαλο τους τους μετοχους και λοιπους stakeholders θα πω αλλα την τσεπη τους! Δυστυχως σε αυτη τη χωρα παρα τις καλες προθεσεις της εποπτειας τα παντα γινονται προιον με τιμη!

Σε αντιθεση με την πλειοψηφια της αγοράς προσπαθώ εδω και πολλα χρονια να εκπαιδευσω Διοικητικα Συμβούλια, Επιτροπές και Διοικήσεις για την ουσιαστικη χρησιμοτητα της υιοθετησης καλων πρακτικων που απορρεουν απο την νομοθεσια στις περισσότερες περιπτώσεις εθελοντικά! Δε μπορει να γίνονται τα πάντα για τις αμοιβές και λογω χορηγιων να τα βλέπουμε ολα ωραία και καλά οταν δεν ειναι καλα!

Μη ξεχνάμε οτι η Ελλάδα ειναι η χώρα των συγκρούσεων συμφερόντων και των διασυνδέσεων! Καλή εβδομάδα!!!
 
 
 
 
 
 

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

επικοινωνήστε μαζί μας

koutoupis